Da jeg i 1989 købte stedet her, var der en dam med vildænder i haven. Meget sødt og underholdende; det syntes Mikkel Ræv også, for der var jo næsten tag-selv-bord. Dammen var ret stor og da der var mange problemer med at holde den tæt og der samtidig kom små børn til, blev den fjernet.
Siden har jeg fundet andre måder at have vand i haven på. Opsamling i regnvandstønder og en vintønde, som nemt kan skjules af slyngroser. En anden måde er nedgravning af murerbaljer, hvor vand kan løbe i og lidt skråtstillet så overskuddet kan løbe videre ud i en faskine. Omkring en sådan nedgravet balje skabes et miljø som tiltrækker massevis af insekter, frøer og tudser.
Beplantningen omkring en sådan balje kan være bregne, hosta, brunnera og andre store bladplanter. De dækker dels baljen, dels forhindrer de fordampning.
Min faskine hvor vandet fra orangeriet løber ned og videre ind under beplantningen. |
Vi har vel næsten en forpligtigelse til at opsamle og genbruge regnvandet af flere årsager. Det er det bedste til planterne, det skaber både nu og på sigt miljømæssige problemer og ikke mindst den økonomiske side af sagen.
Haveselskabet har i år valgt at sætte focus på vand i haven og hvad deraf følger. Der kommer sikkert en masse gode ideer frem til løsning af nogle af problemstillingerne. Jeg følger spændt tiltagene med "de grønne tage" i bl.a. i hovedstadsområdet, men også mange andre projekter virker meget appelerende.
De økologiske foreninger har også markeret sig rigtig stærkt på området, hvilket jo er naturligt da de to ting virkelig griber ind i hinanden.
En anden ting der bør sættes meget focus på, er brugen af sprøjtegifte. Der er nu fundet Round-Up i så mange grundvandsboringer landet over, at det er skræmmende. Skræmmende fordi vi ikke kender konsekvenserne af det og hvilke problemer vi den vej sender videre til vore efterkommere.
Find flotte vandkunst her >> http://somo-art.dk/vandkunst-fontaener-14/
SvarSlet