torsdag den 6. januar 2011

Velkommen 2011

Parthenium, een af de nye planter.
Godt Nytår til alle derude.
Denne fornemmelse af at tage hul på et nyt og ubrugt år er dejlig. Man oplagrer i de mørke måneder her ny energi, som dagene og lyset bare øger og så venter vi bare på at al den sne og frost forsvinder. Jeg har været ude og "kratte" i sneen, og jo: alle de små forårsbebudere er klar nedenunder den hvide dyne af sne. Selv de små fed hvidløg jeg satte i oktober og som nåede at komme i god vækst, står nu med fine, friske spirer, nogle 10 cm lange og klar til brug i maden.
Masser af bøger og haveblade læses i denne tid, inspiration hentes og det nye haveår planlægges. Dog ikke helt og i detaljer, for jeg er stor tilhænger af det spontane også.
Planter er bestilt, det er altid en spændende proces; til tider en svær proces, for fristelserne er mange.

Så i stedet for at vise flere vinterbilleder her, vil jeg vise hvad der venter når fragtmanden kommer fra bl. a. Holland med nye planter.


Oenothera, natlys, rosa. Fantastisk bunddækkeplante.
 
På min hjemmeside http://www.idehaven.net/  kan man se en liste med mange af plantenyhederne for 2011. Der er både gamle kendinge for nogle, men også nogle helt specielle nyheder. Flere er på vej og jeg vil forsøge at få listen opdateret løbende.
Ligeledes vil jeg forsøge at få lavet en næsten komplet liste over alle de planter jeg har til salg. Det er et større arbejde, for der er vel omkring 5-700 forskellige. Man er vel lidt af en samler eller nørd!!!

I år er der endnu mere focus på "spiselige" planter, blomster, grøntsager, frugt, krydderurter m.v. Selvforsyning og fornyelse af den traditionelle køkkenhave, det nordiske køkken. Der er mange tendenser i tiden og et klart udtryk for at vi i krisetider bliver kreative, alsidige, og ser mere på egne behov fremfor at følge trends slavisk. Og hurra for det.


Camelia i blomst forår 2010, det er det vi venter på.


5 kommentarer:

 1. Godt nytt haveår til deg og :)
  Her er det enda lenge til våren, men den kommer den kommer, og enn så lenge sås det, og så har jeg tatt inn en krukke med krokus for driving :)

  Koselig blogg! Hyggelig at du vil være med i hageblogger-oversikten :)

  SvarSlet
 2. Kære Helga, sikke da en skøn kamelia. Jeg har nu linket til dig.

  SvarSlet
 3. Hej. Sikken fin blog! Skønne billeder, kan især godt lide billedet af vinterhaven i indlægget herunder!
  Jeg er også haveblogger, måske du har lyst at kikke forbi min blog, der er have-give-away på tapetet for tiden, vil du være med?
  Det kunne liiige være noget for dig, fnis! Ej seriøst!!
  Hej fra Rikke - der ud over haveblogger er kreativ anlagt, elsker mine tre dejlige unger, er dagplejer og starter op på job igen om halvanden måned efter en dejlig lang barsel...tiden går alt for stærkt!

  SvarSlet
 4. Hello Helga. I just had to visit the site of my 100th follower. I can't believe it, but you are follower number 100 of my blog. Thank you, I am honoured.

  It sounds as if you are very excited as Spring approaches. I do so like that Evening Primrose. It's so pretty. I also love the Camellia you're expecting. That will make a beautiful sight! Enjoy all your new plants.

  SvarSlet
 5. Kære Helga
  Sikke en dejlig blog du har, jeg har taget den ind under danske blogs på min haveblog.
  Må fortælle dig at mine svigerforældre også bor i Gistrup, så vi ofte der, på vej til vores ejendom på Fyn.
  Jeg ser at du er planteskoleejer, hvilken planteskole er det?
  Jeg er fast kumde på Langeskov Planteskole. Det er det eneste sted jeg kan få min vintersar med hjem til Norge. Det er umuligt for meg at spore den op i Nordjylland - man ved tydligvis ikke hvilken dejlig urt man går glip af...
  Ha en dejlig weekend!
  xx
  Lene

  SvarSlet