torsdag den 24. februar 2011

"Vingeskudt".

Et hurtigt kig gennem mange blogs og hjemmesider, viser at rigtig mange har høns i haven. Det er der megen fornuft i, for det er et nemt og hyggeligt dyr, der ikke kræver meget. Til gengæld bliver man rigelig belønnet med æg og god gødning, foruden hyggelig kaglen og evt. "hanegal".

Man reducerer sit husholdningsaffald betragteligt hvis man giver dem køkkenaffaldet, og de elsker det. Mine kender udmærket udseendet af min lille køkken-kompostspand og stimler sammen når jeg kommer gående med den.


Skruk med kyllinger, forår 2010, dværg-orpinton.

Sådan plejer det at være, skal jeg så sige.

For dagen før juleaften, kom en sulten Mikkel Ræv forbi. Med en ihærdighed jeg gerne ville have set, fik han lavet hul igennem hegnet, og inde i hønsegården tog han for sig som var det et andet julefrokost-tag-selv-bord.
Hans timing var for så vidt god nok, for jeg havde fået æg nok til julebagningen. Men alligevel, Mikkel!! Det kan du ikke være bekendt.

Jeg havde 5 dejlige moderhøns og en skøn hane tilbage. De skulle sørge for næste generation, da de havde ruget rigtig mange kyllinger ud sidste år. Dem havde jeg solgt. Jeg slagter ikke mine høns, de får lov til at dø af alderdom og bliver begravet ærbødigt i haven.

Nu er jeg på udkig efter nye dyr til min hønsegård. For de hyggedyr kan jeg ikke undvære i min have.

5 kommentarer:

 1. Sikke en tragisk historie.
  Vi har også haft høns mens drengene var små. En søndag morgen skulle den ældste af drengene ud til hønsene med resten af krydderne. Han kom løbende ind og sagde: Mor, jeg tror hønsene sover! Og det skal jeg love for de gjorde - uden hoveder. Det var måren, der havde været på spil.

  SvarSlet
 2. Jeg læste om dine violer på Staudefeens blog. Hvor lyder det skønt med rosa violer, der etablerer sig i sprækker og revner og blå violer i hindbærbedet. Jeg kan heller ikke undvære høns i haven.

  SvarSlet
 3. Uh sikke en historie - jeg får næsten helt tårer i øjnene! Sikke et vidunderligt billede - de små kyllinger er da godt nok noget af det kæreste :-)

  Som du kan se på min blog, har vi også lige fået høns. Dejligt med lidt mere liv i hønsegården (hvor de går den næste uges tid, så de ved, hvor de hører til).

  SvarSlet
 4. Hvad bilder han sig ind ham Mikkel. Åh jo staklen skal jo bare overleve.

  Sidst jeg havde noget med høns at gøre, var da jeg som barn kom hjemme hos mormor og moffe på landet. Der var ikke toilet på stedet men derimod lokum uden ved siden af hønsegården. Tit delte man lokum med hønsene, men det syntes jeg ikke det var spor sjovt, for de havde for vane at hakkede efter mig. Siden har jeg ikke været i nærheden af en høne, udover dem der er røget indenbords:-) Men jeg synes, at det er rigtig hyggeligt, når de går rundt og skraber i jorden/haven.

  SvarSlet
 5. Ej, hvor trist, jeg har selv høns og forstår hvor svært det må være, når noget sådan sker! - Men godt at forebygge en gentagelse, med nedgravning af kraftigt net eller plader. Glæder mig til at se hvilke høns du vælger :)

  SvarSlet