torsdag den 12. januar 2012

Trends og tendenser 2012.

Alle blade og magasiner har en mening om hvad vi skal interessere os for og i år er ingen undtagelse.
Arkitekter, designere, meningsdannere - jeg kan blive ved.
Men også politikerne og verdensøkonomien bestemmer rigtigt meget. Det må jo siges at være uomtvisteligt. Når ikke pengene til nyt er til stede, må vi bruge det vi har med omtanke og kreativiteten har rigtig gode betingelser.


Alle farver


Så året 2012 tror jeg bliver et år i nøjsomhedens, enkelthedens og naturens tegn. Vi vil stadig gerne have nyt ind i haven og hverdagen, men jeg er sikker på at nyindkøb bliver med større omtanke. Og vi bliver dygtige til at genbruge og se muligheder i stedet for bare at kassere.

Vi vil blive bedre til at værne om miljøet. Vi vil invitere naturen indenfor i form gode opholdssteder for dyr og insekter. Lade træstubbe stå, barkstykker blive liggende og lave små brændestabler til al kravlet.

Jeg har set at "pindebrændemøbler" skal blive et hit. I så fald er jeg da med helt fremme, for der har jeg da et par stykker.


Sort hindbær


Jeg er helt sikker på at selvforsyning bliver endnu mere udbredt. Ikke så udpræget som Bonderøven - elsker det program - men vi vil dyrke meget mere selv. Også selvom vi kun har en altankasse eller en vindueskarm. Og det bliver heller ikke kun traditionelle afgrøder vi dyrker. Vi kigger ud og prøver  nogle af Camilla Plum´s spændende tomater og chilier, eller vi dyrker kartofler i spande og gulerødder i potter. Vi skal have alle mulige bærtyper, æbler, kvæder og hvad der ellers findes.


Plantemarked i Aalborg


Men vi vil jo have nye ting til haven. Derfor tror jeg at plantemarkederne bliver endnu bedre besøgt end tidligere. Udvalget er stort og priserne ikke som i regulære planteskoler. Jeg tror også vi vil se at "plantebytte" igen vil vinde frem således at vi ikke skal have penge op af lommerne.

Mange har også megen sjov ud af at spå hvilken farve der vil være mest eftertragtet. Det har jeg også selv tidligere syntes var meget sjovt at spå om. I år siges det at blive BLÅ i alle nuancer fra petroleum til helt mørkeblå.

Der har jeg det lidt som i den gamle sang: jeg elsker alle farver. 

Og forøvrigt mener jeg at vi alle har vores helt unikke måde at gøre tingene på, og det er nok det allermest interessante. Sådan skal det være og det skal vi holde fast i.

Jeg er sikker på at det bliver rigtigt spændende at følge haveåret.

11 kommentarer:

 1. Det er rigtig spændende at se hvilke trends 2012 byder på. Jeg tror også på plantemarkeder, genbrug og selvforsyning. Det er ihvertfald de tendenser jeg selv følger og synes også at det er noget man ser mere og mere.

  Ha en god dag, det er nogle dejlige billeder du 'krydder' dit indlæg med :-)

  Kh. Anne-Mette

  SvarSlet
 2. Godt indlæg. Jeg håber, der bliver mere med plantebytte, i stedet for at mange private tager mange penge for noget, de har en masse i overskud af. Jeg vil i hvert fald rigtig gerne bytte mit overskud.

  SvarSlet
 3. Dejligt indlæg. Jeg vil glæde mig til at tage på plantemarkeder - men hvor og hvonår finder de sted? er der et fælles sted man kan finde ud af det?

  SvarSlet
 4. Hej Helga.
  Jeg er helt enig om dine fremtidsvisioner. I sidste ende kan det måske fremme respekten for de resourser der er til rådighed for os alle uden at bedrive rov på naturen og hoppe med på den evige forbrugsvogn, også inden for havedyrkning. Tendensen til hysteri og overforbrug har efter min mening taget helt overhånd de sidste år. Konkurrencen om at have flest planter, bestilt i dyre domme fra Kina, Japan osv. osv. og den flotteste have vil forhåbentlig aftage, og komme ned på et folkeligt plan, hvor havedyrkningen bliver for sjæl og legeme, og ikke endnu et status symbol!

  SvarSlet
 5. Der er en person fra Randers, der opdaterer alle plantemarkeder. Jeg var lige inde og kigge, den er ikke opdateret endnu for i år. Men siden findes på:

  Plantemarkeder - Randers Havekreds

  Endvidere bliver de fleste markeder også vist på Havens side: Det Sker

  Håber det kan give inspiration.

  SvarSlet
 6. Tak for det! Må skrive det bag øret :-)

  SvarSlet
 7. Ja det er et dejligt indlæg med holdning. Men er det ikke sådan, at når det er krisetider, så er vi bedre til at give ud? Jeg er enig med Lisbeth Høneballe i, at har man overskud, så må man da bare øse ud af det, og ikke begynde og lege planteskole, det ville en plantebyttecentral jo også hurtigt få elimineret!
  Godt indlæg!

  SvarSlet
 8. Det var meget kloge ord og jeg er helt enig. Det var helt rart at læse dine ord for hver dag, når man åbner fjernsynet, hører man om krise og dårlig økonomi og arbejdsløshed. Selv på vores arbejdsplads er der spareplaner, så det er vel nok godt, at vi har haven og muligheder for plantebytte, frø-udveksling, stiklingeformering og meget mere. Alle disse ting er desuden en stor gave fordi man får noget til at gro og vokse og man kan følge deres udvikling hele sæsonen igennem.

  SvarSlet
 9. Welcome to Blotanical
  Un Saludo

  SvarSlet
 10. Rigtigt godt og interessant indlæg.

  Ja, vi bevæger os helt klart mod tendensen selvforsyning, og det har - som du også nævner - Bonderøven æren af. Der har så været mange, som har opfanget tendensen og udbredt budskabet.

  Jeg håber, du har ret mht. plantemarkederne. Jeg har selv sagt det samme, siden finanskrisen begyndte, men jeg må sige, at plantemarkederne i sensommeren aldrig har været så dårligt besøgt - det var nærmest en parodi til nogle af markederne. Specielt i Århus hvor folk jo burde strømme til med så stor en by og opland. Men lad os håbe, det vender. Det mest logiske er, at det vil (vende).

  Blå... ja, det skal nok passe, for tendenserne plejer at begynde i moden (tøj), derefter i boligen og til sidst i haven, og blå (kobolt) har været det helt store hit inden for tøj de sidste par år ;-)

  Kh. Marlene

  SvarSlet
 11. Dejligt indlæg - jeg bliver rigtig glad, for det er lige sådan, jeg trives allerbedst; bytte, genbrug, markeder, en passende mængde nøjsomhed..... og med fokus på de små glæder.

  SvarSlet